WEGETARIAŃSKIE krokiety

0 (0 ocen)

  • 30 min

w sam raz na szybki obiad

  • 30 min

Składniki:

  • FARSZ:
    1 woreczek kaszy gryczanej
    1 bakłażan
    1 cebula
    1 jajko
    1 pęczek zielonej pietruszki
    sól/ pieprz/ pieprz ziołowy
    3 łyżki oleju rzepakowego

    NALEŚNIKI:
    2 łyżki mąki żytniej
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 jajko
    szczypta soli/ szczypa cukru
    mleko - ile zabierze
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wegetariańskie krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Bakłażana kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, sól, pieprz i pieprz ziołowy - smażymy do miękkości. Zaartość patelni łączymy z kaszą gryczaną. Do tak przygotowanego farszu dodajemy jajko, pokrojoną drobniutko pietruszkę i przyprawiamy go do smaku. Dokładnie mieszamy.
  • 2. NALEŚNIKI: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, do uzyskania gładkiego ciasta, smażymy na dużym ogniu na, dodając kropelkę oleju przed każdym plackiem.
  • 3. KROKIETY: Gotowe naleśniki nadziewamy naszym farszem i zwijamy w krokiety. Przed podaniem obsmażamy krokiety na oleju, na złoty kolor.

Porady

Doskonale smakują z czerwonym barszczem!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować