potrawka z kurczaka

4.5 (159 ocen)

potrawka z kurczaka czyli pomysł na mięso z rosołu

Składniki:

  • połowa kurczaka
    2 marchwie
    korzeń pietruszki
    2 łyżki oleju
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    łyżka posiekanego koperku
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    1/2 litra bulionu drobiowego
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso (najlepiej z poprzedniego dnia z rosołu) ,oddzielamy od kości , jeśli mamy świeżego kurczaka gotujemy go do miękkości a potem oddzielamy mięso i rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałki .Marchew i pietruszkę gotujemy aż zmiękną później kroimy w kostkę i mieszamy z mięsem. Na patelni rozgrzewamy olej po chwili wsypujemy mąkę , mieszając zalewamy bulionem , śmietanę hartujemy odrobiną płynu i przelewamy również na patelnię , do sosu dodajemy rozdrobnione mięso i warzywa , chwilkę mieszamy na koniec dorzucamy posiekana natkę i koper , doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować