pleśniak z dżemem z czarnej porzeczki

5 (197 ocen)

Pyszne, lekkie ciasto, wyglądem przypominające sernik! Nie wymaga wiele zaangażowania i jest mega pyszne i szybkie !

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    4 żółtka
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka masła
    masa:
    4 białka
    1 litr jogurtu greckiego
    szklanka cukru
    2 budynie śmietankowe
    2 łyzki maki ziemniaczanej
    dodatkowo:
    olej i bułka tarta do wysmarowania formy
    ok 1/2 słoiczka dżemu z czarnej pozeczki
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Pleśniak Desery Przetwory

Pleśniak z dżemem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na blaszkę 35x25 cm

    Kruche ciasto:

    Wszystkie składniki dokładnie połączyć! Blaszkę wysmarować olejem i posypać dokładnie bułka tartą. Połowę ciasta wyłożyć na spód blaszki. Drugą część schłodzić w zamrażalce.

    Masa:

    Białka ubić na sztywna pianę, wsypać cukier - dodać jogurt potem budyń i mąkę ziemniaczaną, zmiksować! Ciasto posmarować obficie dżemem z czarnej porzeczki - na wierzch wylać masę jogurtową. Na koniec zetrzeć pozostałą część ciasta na tarce o grubych oczkach.

    Piec przez ok 50 min w 180 *C, po ostudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Porady

możemy użyć dowolnego dżemu jeśli nie lubimy kwaskowatego smaku czarnej porzeczki !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować