Potrawka z ciecierzycy i kurczaka w klimacie wschodu

4.49 (181 ocen)

  • 3 godz.

Zainspirowane kuchnia wschodu

  • 3 godz.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
    400 g ciecierzycy
    1 czerwona papryka
    1 średnia cukinia
    1 duża czerwona cebula
    2-3 ząbki czosnku
    300 ml bulionu drobiowego
    1 duża marchewka
    1 limonka
    Przyprawy: Duża szczypta curry, czerwonej słodkiej papryki, chilli cayenne, ziaren kolendry, kminu rzymskiego,soli,pieprzu,cynamonu i imbiru
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka z ciecierzycy i kurczaka w klimacie wschodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1c2dwvh 1. Przygotowanie:

    Ciecierzyce moczyć przez noc w zimnej wodzie następnie przepłukać i gotować około godziny, 10 minut przed końcem posolić.
    Marynata: Ziarna kolendry oraz kminu rzymskiego ucieramy w moździerzu na proszek, wsypujemy do miski i dodajemy resztę przypraw, posiekany ząbek czosnku, sok i skórkę z połowy limonki oraz 2 łyżki oleju. Piersi pokroić w dużą kostkę i wrzucić do marynaty. Zostawić na możliwie jak najdłuższy okres czasu(minimum 30 minut).
    Warzywa pokroić z grubsza w dużą kostkę.
    Mięso smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor przez kilka minut i przełożyć do garnka w którym będziemy dusić potrawkę. Na patelni po smażeniu kurczaka przesmażyć resztę warzyw dodając odrobinę oleju. Do garnka z kurczakiem wrzucamy warzywa, ciecierzyce oraz bulion i dusimy przez 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku i gotowe :).

Porady

Opcjonalnie można potrawkę lekko zagęścić mąka z wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować