Danie powinno zasmakować każdemu smakoszowi risotta itp. przysmaków. ;)
25 min
Składniki:
Składniki na 1 porcję:
100 g kaszy jęczmiennej
100 g piersi z kurczaka
pół średniej marchewki
pół średniej papryki
pół małej czerwonej cebuli
ząbek czosnku
pół papryczki chilli
łyżeczka przyprawy garam masala
szczypta suszonego estragonu
gałązka świeżego rozmarynu
kilka listków świeżej bazylii
2,5 łyżki oleju z pestek winogron
łyżeczka octu balsamicznego(opcjonalnie)
sól
świeżo mielony czarny pieprz
400 ml bulionu drobiowego
50 ml mleka(opcjonalnie)
łyżeczka masła
Kasza jęczmienna z kurczakiem i garam masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę 2 na 2 cm, przełożyć do miseczki dodać łyżeczkę oleju, kilka kropel octu balsamicznego, świeżo posiekany rozmaryn, suszony estragon, sól oraz pieprz. Odstawić na 15-20 minut.
Warzywa pokroić w drobną kostkę, czosnek oraz chilli drobno posiekać.
Na rozgrzanym oleju przesmażyć kawałki kurczaka aż się zarumieni, 3-4 minuty. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu po smażeniu mięsa dodać wszystkie warzywa, przesmażyć około 2 -3 min na średnim ogniu. Dodać suchą kaszę oraz przyprawę garam masala i po minucie dolać bulionu tak aby zakrył całość. Gotować na małym ogniu dolewając w razie potrzeby bulionu aż kasza zmięknie, ja dodałem w połowie gotowania odrobinę mleka dzięki czemu uzyskałem bardzo fajną kremową konsystencje. 2-3 minuty przed końcem gotowania dorzucić kawałki kurczaka aby lekko się poddusiły z całą potrawą. Wyłączyć gaz dodać łyżeczkę masła oraz posiekaną bazylie. Wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe :)
Komentarze