Gołąbki z czerwonej kapusty w różowym sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Moja inwencja twórcza, oświezyłem tradycyjnego gołąbka o czerwoną kapuste oraz kuskus i aromatyczne dodatki.

  • 3 godz.

Składniki:

  • kładniki na kilka porcji:

    Gołąbki:
    Główka czerwonej kapusty
    1 kg łopatki wieprzowej
    ok 300 g kuskusu
    1 jajko
    kilkanaście ziaren kminu rzymskiego
    2-3 łodygi selera naciowego
    pół garści ziaren kolendry
    kilka ziaren czerwonego oraz zielonego pieprzu
    sól morska
    duża szczypta czosnku niedźwiedziego
    duża szczypta wędzonej papryki
    2-3 cebule szalotki
    2-3 ząbki czosnku
    1 litr bulionu
    olej rzepakowy

    Sos chrzanowy(opcjonalnie):

    1 duża łyżka masła
    1 duża łyżka mąki
    około 100 ml bulionu z gotowania gołąbków
    2 łyżki śmietany 18%
    2-3 łyżeczki chrzanu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z czerwonej kapusty w różowym sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1n0ini9 1. Przygotowanie:

    Łopatkę miele na drobnych oczkach, można już kupić zmieloną, ja wole to zrobić osobiście:). Cebule i czosnek kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na odrobinie oleju na lekki kolor i dodaje do mięsa wraz z pokrojonym w drobna kostkę selerem. Wszystkie ziarniste przyprawy ucieram w moździerzu na proszek i dorzucam do mięsa wraz z solą, wędzoną papryką oraz czosnkiem niedźwiedzim.
    Kuskus zalewam wrzątkiem około 1 cm ponad jego powierzchnie, czekam aż wsiąknie całą wodę i dodaje do reszty farszu dopiero jak lekko przestygnie. Na końcu do całości dodaje 1 surowe jajo aby związało całą masę. Wyrabiam, próbuje i doprawiam jeszcze ewentualnie do smaku.
    Z kapusty wycinam głąb, i wkładam do osolonego wrzątku na kilkanaście minut aby liście zmiękły i były elastyczne. Formuje gołąbki dokładnie i ciasno je zwijając. Z tej ilości farszu wyjdzie gdzieś około 15 dużych gołąbków. Gotuje w dużym garnku układając gołąbki piętrowo w około litrze bulionu( u mnie wołowy) przez około godzinę. Na dno naczynia warto położyć ze 2-3 liście kapusty aby nic nie przywarło.
    Różowy sos chrzanowy: do rozgrzanego rondelka wrzucam solidną łyżkę masła, czekam aż się rozpuści i dosypuje mąki cały czas mieszając. Tworze jasną zasmażkę, po chwili dolewam bulionu z gotowania gołąbków oraz śmietanę. Czekam do ponownego zagotowania(nie przestaje mieszać), zmniejszam ogień i dodaje chrzan. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować