Gołąbki z czerwonej kapusty w różowym sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Łopatkę miele na drobnych oczkach, można już kupić zmieloną, ja wole to zrobić osobiście:). Cebule i czosnek kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na odrobinie oleju na lekki kolor i dodaje do mięsa wraz z pokrojonym w drobna kostkę selerem. Wszystkie ziarniste przyprawy ucieram w moździerzu na proszek i dorzucam do mięsa wraz z solą, wędzoną papryką oraz czosnkiem niedźwiedzim.
Kuskus zalewam wrzątkiem około 1 cm ponad jego powierzchnie, czekam aż wsiąknie całą wodę i dodaje do reszty farszu dopiero jak lekko przestygnie. Na końcu do całości dodaje 1 surowe jajo aby związało całą masę. Wyrabiam, próbuje i doprawiam jeszcze ewentualnie do smaku.
Z kapusty wycinam głąb, i wkładam do osolonego wrzątku na kilkanaście minut aby liście zmiękły i były elastyczne. Formuje gołąbki dokładnie i ciasno je zwijając. Z tej ilości farszu wyjdzie gdzieś około 15 dużych gołąbków. Gotuje w dużym garnku układając gołąbki piętrowo w około litrze bulionu( u mnie wołowy) przez około godzinę. Na dno naczynia warto położyć ze 2-3 liście kapusty aby nic nie przywarło.
Różowy sos chrzanowy: do rozgrzanego rondelka wrzucam solidną łyżkę masła, czekam aż się rozpuści i dosypuje mąki cały czas mieszając. Tworze jasną zasmażkę, po chwili dolewam bulionu z gotowania gołąbków oraz śmietanę. Czekam do ponownego zagotowania(nie przestaje mieszać), zmniejszam ogień i dodaje chrzan. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze