Porzeczkowiec

4.5 (161 ocen)

  • 3 godz.

Ulubione ciasto mojej córki.Delikatna słodycz przełamana lekko kwaśnym smakiem czarnych porzeczek.Po prostu pychaaa.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto cz.1:
    -3/4 szklanki oleju rzepakowego
    -pół szklanki wody
    -1 szklanka cukru
    -5 łyżek kakao (płaskich)

    Ciasto cz.2:
    -5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
    -pół szklanki drobnego cukru do wypieków
    -1,5 szklanki mąki pszennej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Krem z serka: składniki muszą być w temp.pokojowej
    -200 g masła
    -500 g serka kremowego(typu almette śmietankowy/naturalny)
    -5 łyżek cukru pudru

    Krem śmietankowy:
    -500 ml śmietany kremówki 36%
    -2 łyżki cukru pudru
    -4 pełne łyżki serka mascarpone lub 2 śmietanfixy

    Dodatkowo:
    -450g dżemu z czarnej porzeczki
    -50g czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto 1 :
    Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.

    Ciasto 2 :
    Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę(CIASTO 1) i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.
    Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.
    Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty.
  • 2. Krem z serka:
    Masło utrzeć z cukrem w misie miksera do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać serek, porcjami, cały czas miksując.
  • 3. Krem śmietankowy:
    Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.
    Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, krem może się zwarzyć.
  • 4. Wykonanie:
    Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Blat posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę z serka kremowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym i posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce czekoladę. Schłodzić.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.Należy przechowywać je w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować