Ciasto Porzeczkowiec

5 (2 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wyśmienite kakaowe ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i przepysznym kremem. Znika szybko ze stołu.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 cała i pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki cukru
    5 jajek
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa kakaowa:
    3/4 szklanki oleju
    pół szklanki wody
    pół szklanki cukru lub ksylitolu
    3 łyżki kakao

    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietany 30%
    1 opakowanie serka mascarpone
    3 - 4 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    ok. 400 g dżemu z czarnej porzeczki
    1 gorzka czekolada
    5 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Dżemy

Ciasto porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Porzeczkowiec 1. Masa kakaowa: Do rondelka wlać olej, wodę, dodać cukier oraz kakao. Dokładnie mieszając doprowadzić do wrzenia. Odstawić do wystygnięcia.

    Ciasto: W misce połączyć mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem.
    Jajka oddzielić. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dalej ubijając dodawać kolejno po jednym żółtku. Do tego dodać wystudzoną masę kakaową i mąkę z sodą i proszkiem.
    Dokładnie wymieszać.
    Formę do pieczenia o wymiarach ok. 34x24 cm natłuścić i posypać kaszą manną. Wylać ciasto kakaowe i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 min. Po upieczeniu wyjąć, odstawić do wystudzenia.
    Zimne ciasto kakaowe przekroić na 2 warstwy.

    Masa śmietanowa: Śmietanę 30% (zimną) ubić na sztywno dodając po łyżce cukru pudru.Do sztywnej piany dodawać również stopniowo po łyżce serka mascarpone.

    Ciasto układać warstwowo. Najpierw ciasto 1 warstwa, posmarować dżemem porzeczkowym, następnie wyłożyć warstwę masy śmietanowej. Czynność powtórzyć.
    W małym garnuszku rozpuścić pokruszoną gorzką czekoladę i dodać 5 łyżek mleka.

    Wymieszać i ciepłą, lejącą się czekoladą polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Podawać po wystygnięciu.

Porady

Śmietana 30% przed ubijaniem musi być zimna. Przechowywana przynajmniej przez ok. 5 - 6 godzin w lodówce. Zamiast polewy z gorzkiej czekolady można czekoladę po prostu zetrzeć na tarce na małych oczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować