225 g połamanej gorzkiej czekolady
110 g masła
1/2 szkl. cukru
3 duże jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 2/3 szkl. mąki pszennej
cukier puder do obtaczanie - ok. 1/2 szklanki
Popękane ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić w małym rondelku. Pod koniec rozpuszczania dodać czekoladę, rozpuścić. Białka ubić na sztywno, dodając cukier, potem żółtka. Wymieszać z masą czekoladową. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy. Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze. Ponownie schłodzić w lodówce ok. 15 minut.
Piec ok. 12 minut 165 stopni.
Komentarze