Popękane ciasteczka czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mocno czekoladowe dla łasuchów.

  • 60 min

Składniki:

  • 225 g połamanej gorzkiej czekolady
    110 g masła
    1/2 szkl. cukru
    3 duże jajka
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 2/3 szkl. mąki pszennej
    cukier puder do obtaczanie - ok. 1/2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Popękane ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w małym rondelku. Pod koniec rozpuszczania dodać czekoladę, rozpuścić. Białka ubić na sztywno, dodając cukier, potem żółtka. Wymieszać z masą czekoladową. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy. Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze. Ponownie schłodzić w lodówce ok. 15 minut.
    Piec ok. 12 minut 165 stopni.

Porady

Ciastka powinny być wilgotne, nie spieczone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować