Poniedziałek to dzień, w którym przeważnie przerabiamy niedzielny obiad. Rosół na pomidorową a z resztek kurczaka proponuję przygotować smaczną potrawkę. Danie zaliczamy do rodzaju tych jednogarnkowych.
60 min
Składniki:
2 ugotowane udka z kurczaka lub piersi
4-5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
natka pietruszki
sól
pieprz
1 łyżka oleju
ziele angielski
liść laurowy
papryka w proszku (ostra i słodka)
Poniedziałkowa potrawka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Kiedy przestygną obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
2.Pozostałe warzywa obieramy, dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę oraz pora kroimy w krążki.
3.Do garnka wlewamy olej. Dodajemy warzywa oprócz ziemniaków, ziele oraz liść laurowy. Dusimy pod przykryciem około 20 minut.
4.Warzywa możemy podlać odrobiną wody.
5.Dokładamy ziemniaki i pokrojone w mniejsze kawałki mięso.
6.Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki.
Komentarze