pomidory faszerowane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przekąska imprezowa lub dodatek do obiadu. Ja podałam je do frytek z sosem czosnkowym. Są lekkostrawne, delikatne, mimo zdecydowanego smaku, rozpływają się w ustach. Mój chłopak stwierdził, że przepyszne :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże pomidory (najlepiej takich z ogonkiem, jest dekoracyjnie :) )
    2 kromki lekko czerstwego chleba
    3 ząbki czosnku
    pęczek natki pietruszki
    pęczek szczypiorku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól, pieprz, papryka ostra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Pomidory faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pomidorów odcinamy czapeczki, odkładamy. Miąższ wydrążamy łyżeczką, wrzucamy na durszlak, żeby odciekł sok. Z chleba odkrawamy skórki, kruszymy w palcach, wrzucamy do miseczki, dodajemy odsączone pomidory i posiekane zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy, pieprzymy, dodajemy sporo ostrej papryki i olej. Mieszamy wszystko razem. Napełniamy pomidory. Zapiekamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ok. 20-30 min. Pod koniec pieczenia można położyć po plasterku żółtego sera lub mozarelli.

Porady

Polecam podać je do frytek i z sosem tatarskim lub czosnkowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować