Pomidorowa ze świeżych pomidorów z jajecznymi serduszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przecier: Pomidory umyć, osuszyć pokroić w ósemki. Masło roztopić w garnku dołożyć pomidory i smażyć je aż całe się rozpadną. Przecedzić przez sitko aby pestki i skórki zostały na sitku a sok został cały wyciśnięty, wlać do innego garnka. Sok z pomidorów gotować na małym ogniu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Dodać posiekaną bazylię. Wymieszać i zdjąć z ognia.
Wywar: Udko umyć, zalać ok 1.5 litra zimnej wody. Zagotować i odszumować. Jarzyny obrać i dodać do mięsa. Gotować aż warzywa i udko będzie miękkie. Doprawić do smaku według własnego gustu.
2.Jajeczne serduszka:
Do miski wbić jajka rozbełtać widelcem, dolać mleko i dobrze wszystko wymieszać doprawiając solą i gałką muszkatołową.
3.Dwie szklanki do połowy wysmarować masłem wlać masę jajeczną do szklanek. Garnek zalać wodą zagotować, zmniejszyć ogień i wstawić szklanki z masą jajeczną. Gotować aż masa jajeczna się zetnie. Wyciągnąć z garnka ostudzić. Masę wyjąć ze szklanek pokroić na plastry i wykrawać serduszka.
4.Pulpety: Do miski włożyć mięso mielone, dodać jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę i doprawić do smaku. Mięso dobrze wyrobić i formować małe pulpety wielkości orzecha włoskiego.
5.Wywar przecedzić. Zagotować. Do gotującego się wywaru wrzucać pulpeciki. Gotować aż pulpeciki będą miękkie. Gdy pulpety będą gotowe wlać przecier pomidorowy i gotować ok 10 min. Wlać śmietanę. Ponownie zagotować. Do miseczek wlać pomidorową z pulpetami i dodać jajeczne serduszka. Smacznego!
Komentarze