Pomidorowa ze świeżych pomidorów z jajecznymi serduszkami

0 (0 ocen)

Mój mąż uwielbia pomidorową więc często gości na naszym stole.

Składniki:

  • Na przecier:
    1 kg dojrzałych pomidorów
    2 łyżeczki masła
    2 ząbki czosnku
    5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    kilka listków bazylii
    sól
    pieprz
    cukier
    Na wywar:
    1 udko
    1 marchew
    1 pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    sól
    pieprz
    Na jajeczne serduszka:
    2 jajka
    200 ml mleka
    sól
    gałka muszkatołowa
    odrobina masła
    Na pulpety:
    0,5 kg mielonego
    2 jajka
    2 ząbki czosnku
    1/2 pęczka pietruszki zielonej
    sól
    pieprz
    Dodatkowo:
    200 ml śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Pomidorowa ze świeżych pomidorów z jajecznymi serduszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przecier: Pomidory umyć, osuszyć pokroić w ósemki. Masło roztopić w garnku dołożyć pomidory i smażyć je aż całe się rozpadną. Przecedzić przez sitko aby pestki i skórki zostały na sitku a sok został cały wyciśnięty, wlać do innego garnka. Sok z pomidorów gotować na małym ogniu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Dodać posiekaną bazylię. Wymieszać i zdjąć z ognia.
    Wywar: Udko umyć, zalać ok 1.5 litra zimnej wody. Zagotować i odszumować. Jarzyny obrać i dodać do mięsa. Gotować aż warzywa i udko będzie miękkie. Doprawić do smaku według własnego gustu.
  • Jajeczne serduszka 2. Jajeczne serduszka:
    Do miski wbić jajka rozbełtać widelcem, dolać mleko i dobrze wszystko wymieszać doprawiając solą i gałką muszkatołową.
  • Jajeczne serduszka 3. Dwie szklanki do połowy wysmarować masłem wlać masę jajeczną do szklanek. Garnek zalać wodą zagotować, zmniejszyć ogień i wstawić szklanki z masą jajeczną. Gotować aż masa jajeczna się zetnie. Wyciągnąć z garnka ostudzić. Masę wyjąć ze szklanek pokroić na plastry i wykrawać serduszka.
  • Pomidorowa ze świeżych pomidorów z jajecznymi serduszkami 4. Pulpety: Do miski włożyć mięso mielone, dodać jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę i doprawić do smaku. Mięso dobrze wyrobić i formować małe pulpety wielkości orzecha włoskiego.
  • Pomidorowa ze świeżych pomidorów z jajecznymi serduszkami 5. Wywar przecedzić. Zagotować. Do gotującego się wywaru wrzucać pulpeciki. Gotować aż pulpeciki będą miękkie. Gdy pulpety będą gotowe wlać przecier pomidorowy i gotować ok 10 min. Wlać śmietanę. Ponownie zagotować. Do miseczek wlać pomidorową z pulpetami i dodać jajeczne serduszka. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować