Pomidorowa z nutką papryki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Znana i lubiana przez większość czyli zupa pomidorowa. Uwielbiam wersje ze świeżymi pomidorkami ale zimą, wczesną wiosną bez pomidorowej też trudno :) z nutą słodkiej papryki życzę smacznego :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 250 g udka, skrzydełka z indyka
    - 250 g żeberek bądź porcji rosołowej
    - włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
    - cebula
    - czosnek
    - liść laurowy
    - ziele angielskie
    - puszka pomidorów w puszce krojonych
    - 150 ml koncentratu pomidorowego
    - 60 ml śmietany do zupy
    - 1 łyżka cukru
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki
    - sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pomidorowa z nutką papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy w chłodnej wodzie. Następnie wkładamy do garnka i zalewamy 2L zimnej wody, gotujemy przez 40 min na średnim ogniu. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obraną włoszczyznę, cebulę, czosnek, sól, pieprz i gotujemy kolejne 40 min.
  • 2. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i mięso. Kroimy wcześniej ugotowaną marchewkę i wrzucamy do zupy. Dodajemy pomidory, koncentrat, cukier oraz słodką paprykę i gotujemy 5-10 minut.
  • 3. Do kubeczka dodajemy śmietanę oraz 6 łyżek zupy, całość dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy. Po tym czasie wyłączamy zupę i już jej nie gotujemy. Podajemy z ryżem bądź ulubionym makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować