Znana i lubiana przez większość czyli zupa pomidorowa. Uwielbiam wersje ze świeżymi pomidorkami ale zimą, wczesną wiosną bez pomidorowej też trudno :) z nutą słodkiej papryki życzę smacznego :)
1 godz. 30 min
Składniki:
- 250 g udka, skrzydełka z indyka
- 250 g żeberek bądź porcji rosołowej
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
- cebula
- czosnek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- puszka pomidorów w puszce krojonych
- 150 ml koncentratu pomidorowego
- 60 ml śmietany do zupy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
Pomidorowa z nutką papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy w chłodnej wodzie. Następnie wkładamy do garnka i zalewamy 2L zimnej wody, gotujemy przez 40 min na średnim ogniu. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obraną włoszczyznę, cebulę, czosnek, sól, pieprz i gotujemy kolejne 40 min.
2.Po tym czasie wyjmujemy warzywa i mięso. Kroimy wcześniej ugotowaną marchewkę i wrzucamy do zupy. Dodajemy pomidory, koncentrat, cukier oraz słodką paprykę i gotujemy 5-10 minut.
3.Do kubeczka dodajemy śmietanę oraz 6 łyżek zupy, całość dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy. Po tym czasie wyłączamy zupę i już jej nie gotujemy. Podajemy z ryżem bądź ulubionym makaronem.
Komentarze