Pomidorowa z pikantną nutką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 2 osób

Domowa pomidorowa dla smakoszy ostrzejszych dań

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 750 ml wywaru - najlepiej warzywnego
    ok 1,5 kg pomidorów
    1 koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)
    1/4 szklanki białego wina wytrawnego
    1 mała cebula
    1/2 łyżeczki oregano
    1/2 łyżeczki bazylii
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka chili
    makaron Lubella 5 jaj wstążki
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pomidorowa z pikantną nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Gotujemy wywar warzywny - szybki i smaczny jest z koncentratu w płynie. Ale można też użyć domowego rosołku. :)
    2. Pomidory obieramy ze skórki.
    3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w rondlu.
    4. Do cebuli dodajemy pomidory, dolewamy wino, przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem ok 45 min.
    5. Jeśli pomidory są zbyt rzadkie, można dodać koncentrat - najlepiej wcześniej przesmażyć go lekko na patelni.
    6. W międzyczasie makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    7. Pomidory miksujemy i dodajemy do bulionu.
    8. Do zupy dodajemy ugotowany makaron.

Porady

Jeśli lubisz naprawdę ostry smak, możesz zupę ozdobić kilkoma plasterkami papryczki chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować