Niedawno obchodziłem 31 urodziny. Jednym z prezentów, jaki otrzymałem był wymarzony garnek-patelnia, który można poza używaniem na ogniu włożyć do piekarnika. Prezentowane danie było pierwszym jakie w nim zrobiłem.
3 godz. 40 min
Składniki:
Czego nam potrzeba?
-3 polędwiczki wieprzowe; marynujemy w soli, pieprzu, tymianku,
-małe pieczarki
-kilka ugotowanych, całych ziemniaków
-350ml różowego półsłodkiego wina
-cebula nieobrana przekrojona na pół
-4 ząbki czosnku nieobrane, zgniecione bokiem noża
-masło klarowane
-sól, pieprz
-cebula suszona
-4 całe liście laurowe
-utarte w moździerzu kminek, gorczyca, kolendra, kurkuma
-mąka pszenna TYP850
Polędwiczki wieprzowe w różowym winie z pieczarkami i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki, umyte, osuszone, pozbawione błonki, po uśpieniu 2-3godzinnym w w/w marynacie, kroimy na równe kawałki, obtaczamy w mące i smażymy na wysokim ogniu po 2-3 minuty do zrumieniania z czosnkiem, liśćmi laurowymi i połówkami cebuli; tylko mięso delikatnie przekładamy z patelni do naczynia szklanego.
2.Na tłuszcz po polędwiczkach wrzucamy pieczarki, posypujemy cebulą suszoną i na wysokim ogniu podsmażamy bez solenia, by nie puściły wody. Ponownie umieszczamy w garnku mięso, dodajemy mieszankę przypraw z moździerza i kilka minut delikatnie mieszając podsmażamy. Zalewamy winem, doprowadzamy do wrzenia.
Wkładamy pod przykryciem do piekarnika na 170 stopni na godzinę przy czym ostatnie 10 minut ściągamy pokrywkę i wrzucamy ziemniaki.
Komentarze