Polędwiczka z pieczarkami w cieście

4.49 (145 ocen)

  • 60 min

Prosta w przygotowaniu, krucha polędwiczka wieprzowa otulona farszem pieczarkowym, boczkiem wędzonym i ciastem francuskim.

  • 60 min

Składniki:

  • • 1 duża polędwiczka wieprzowa
    • 1 płat ciasta francuskiego
    • 300 g pieczarek
    • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
    • 1 cebula
    • zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku
    • 3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Polędwiczka z pieczarkami w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczka z pieczarkami w cieście 1. • Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem.
    • Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju.
    • Dodać pieczarki starte na tarce, przyprawić solą i pieprzem i poddusić, aż woda się odparuje. Dodać zioła prowansalskie do smaku. Pieczarki wystudzić.
    • Na folii spożywczej ułożyć plastry boczku jeden obok drugiego na szerokość polędwiczki. Boczek powinien lekko zachodzić za siebie.
    • Na boczku rozsmarować pieczarki i ułożyć na jednym boku polędwiczkę, po czym zrolować, zawinąć w folię i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
    • Po tym czasie rozwinąć płat ciasta francuskiego i zawinąć w niego rulon z lodówki. Docisnąć, aby ciasto nie rozeszło się podczas pieczenia, i nakłuć widelcem na wierzchu.
    • Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30-40 minut.

Porady

Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

3 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Polędwiczka w cieście francuskim

To może cię zainteresować