POLĘDWICA W ZIOŁOWEJ ŚMIETANIE

5 (188 ocen)

Tak przygotowana polędwica jest bardzo soczysta,aromatyczna i smaczna.W sezonie można dodać świeże zioła,potrawa będzie bardziej smaczna i aromatyczna.

Składniki:


  • 1 polędwica wieprzowa
    8 plastrów chudego parzonego boczku

    Na sos:

    250 ml. naturalnego jogurtu greckiego
    500 ml. słodkiej śmietany 36%
    1 łyżeczka oregano suszone
    1 łyżeczka suszonego koperku
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    2 łyżeczki carry
    1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
    2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka świeżych listków rozmarynu
    3 łyżki keczupu pikantnego
    sól,pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwica w ziołowej śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwica w ziołowej śmietanie 1.



    Polędwicę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 8 kawałków w poprzek włókien,lekko rozgnieść rękoma,posypać solą i pieprzem.




  • polędwica w ziołowej śmietanie 2. Każdy słupek polędwicy zawinąć w pasek boczku.
  • polędwica w ziołowej śmietanie 3. Przygotować sos.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać,przyprawić do smaku solą,pieprzem,ewentualnie ziołami.
  • polędwica w ziołowym sosie 4. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć część sosu,ułożyć pionowo zawinięte polędwiczki i przykryć pozostałym sosem.Wstawić na minimum 8 godzin do lodówki.
  • polędwica w ziołowej śmietanie 5. Piekarnik nagrzać do 190C,wstawić naczynie z polędwiczkami,przykryć pokrywką i zapiekać 45 min.Zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 15 min.
  • polędwica w ziołowej śmietanie 6. Przed wyłożeniem potrawy ozdobić wcześniej talerze.

Porady

Podawać gorące z ziemniakami z wody utłuczonymi z masłem i śmietaną,z ryżem lub pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować