Pleśniak na mące jęczmiennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek.
Do żółtek dodajemy mąkę, posiekane masło i proszek do pieczenia. Dokładnie zagniatamy. Dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao i zagniatamy tak aby ciasto dokładnie z kakao się połączyło.
Jedną część "białą" i kakaową wkładamy do lodówki na 30 minut.
Kolejną białą częścią wykładamy formę do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 170st.C piekarnika i podpiekamy ok 15 minut. Po tym czasie wyciągamy je i wykładamy na nie dżem.
Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach brązową część.
2.Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier, uważając aby piana nie opadła. Wykładamy ją na startą brązową część i na koniec, na pianę z białek ścieramy ostatnią "białą część ciasta".
3.Ciasto pieczemy w 180st.C około 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia (w tym czasie ciasto będzie się też suszyć).
Komentarze