Pleśniak na mące jęczmiennej

0 (0 ocen)

Wersja bez mąki pszennej.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki jęczmiennej
    400g zimnego masła 82% tłuszczu
    8 jajek
    2 łyżki gorzkiego kakao
    słoik (a najlepiej i dwa) kwaśnego dżemu - ja polecam domowej roboty dżem z czarnej porzeczki
    1 szklanka brązowego cukru
    1 łyżka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pleśniak na mące jęczmiennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek.
    Do żółtek dodajemy mąkę, posiekane masło i proszek do pieczenia. Dokładnie zagniatamy. Dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao i zagniatamy tak aby ciasto dokładnie z kakao się połączyło.
    Jedną część "białą" i kakaową wkładamy do lodówki na 30 minut.
    Kolejną białą częścią wykładamy formę do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 170st.C piekarnika i podpiekamy ok 15 minut. Po tym czasie wyciągamy je i wykładamy na nie dżem.
    Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach brązową część.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier, uważając aby piana nie opadła. Wykładamy ją na startą brązową część i na koniec, na pianę z białek ścieramy ostatnią "białą część ciasta".
  • 3. Ciasto pieczemy w 180st.C około 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia (w tym czasie ciasto będzie się też suszyć).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować