CHLEB NA MĄCE TORTOWEJ

  • wyświetlono: 7976 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Zachęcam Was do upieczenia prostego chleba na bazie mąki tortowej. Jest to jeden z lepszych chlebów ziarnistych, jakie ostatnio zrobiłam. Dzięki dużej ilości otrębów, słonecznika i siemienia lnianego jest po prostu znakomity. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy dobrze wymieszać ciasto a chlebek piękni

okulewicza
  • 120min

Składniki

- 1 kg mąki tortowej
- 1 szklanka otrąb
- 1 szklanka słonecznika
- ½ szklanki siemienia lnianego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 litr ciepłej wody
- 100 g drożdży
- 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania przepisu:

CHLEB NA MĄCE TORTOWEJ

  • 1. 1. Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Odstaw na kilkanaście minut.
  • 2. 2. Do miski wsyp pozostałe składniki i wymieszaj. Dodaj roztwór z drożdży. Wszystko raz jeszcze dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie lepkie. Odstaw je na ½ godziny do wyrośnięcia.
  • 3. 3. Przełóż ciasto do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, odstaw na kolejne ½ godziny. Piecz ok. 1 godziny w temperaturze 200-220 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb Polski

Dodane przez: Sayuri

Chleb Polski na zakwasie

To jest chleb, którego smaku się...

Chleb razowy na zakwasie

Dodane przez: Skotka

Chleb razowy na zakwasie

Pyszny, prawdziwy, razowy chleb...

zakwas na chleb

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Zakwas na domowy chleb

Nie ma nic przyjemniejszego niż...

Ekspresowy chleb na jogurcie

Dodane przez: Ola1984

Ekspresowy chleb na jogurcie

Pyszny, ekspresowy w przygotowaniu...

Domowy chleb na zakwasie

Dodane przez: 2milutka

Wiejski chleb na zakwasie

Przepyszny domowy chlebek na zakwasie...

image-0n9ijpw

Dodane przez: Mniam1

Chleb wieloziarnisty na drożdżach

Chleb z dużą ilością przeróżnych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.