Pleśniak

4.41 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Proste ciasto, które zachwyca ciekawym smakiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    5 jajek
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    1 szklanka cukru kryształowego
    1 mały słoik powideł
    1 opak. kisielu wiśniowego
Wystaw ocenę:

4.41 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać nożem z mąką, dodać żółtka i proszek do pieczenia, zarobić ciasto.
  • 2. Ciasto podzielić na trzy części - jedną większa i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodać kakao.
  • 3. Część większą ciasta rozłożyć na blaszce o wymiarach 24cmx34cm, posmarować powidłami, wierzch przykryć ciastem z kakaem startym na tarce o dużych oczkach.
  • 4. Białka ubić, dodać cukier, kisiel i wyłożyć pianę na ciemne ciasto, na wierzch położyć pozostałe ciasto starte na tarce.
  • 5. Ciasto w całości piec ok. 40 min. w temp. 180'C.

Porady

Dodawanie kisielu do białek nie jest konieczne, w oryginalnym przepisie jest wersja bez kisielu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować