Placek ziemniaczany po galicyjsku

4.5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem uczennicą technikum żywienia i gospodarstwa domowego. Placek ziemniaczany po galicyjsku bardzo smakuje mojej rodzinie.

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
    średnia biała cebula
    2 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    średnia czerwona cebula
    20 dag twarogu
    4 łyżki śmietany 30-proc. lub 18-proc.
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek ziemniaczany po galicyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i białą cebulę obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce (ziemniaki możemy też rozdrobnić w malakserze, wcześniej jednak kroimy je na
    większe kawałki). Dodajemy jajka i mąkę, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki (lub 5-6 łyżek, gdy patelnia jest większa) oleju. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką dwie równe warstwy ciasta
    ziemniaczanego i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  • 3. Twaróg mielimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
  • 4. Usmażone placki składamy na pół. Spodnią warstwę smarujemy przyprawionym serem, następnie przykrywamy drugą połówką placka. Możemy udekorować drobno pokrojoną czerwoną cebulą.

Porady

● Do twarożku zamiast czerwonej cebuli możemy dodać posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki. ● Aby masa ziemniaczana miała bardziej wyrazisty smak, dodajmy ostry żółty ser starty na tarce o dużych oczkach lub 1-2 ząbki czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować