Ośmiornica po galicyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeżą ośmiornicę należy dokładnie oczyścić. Aby zmiękczyć mięso ośmiornicy wkładamy ją na noc do zamrażalnika. Ten krok nie jest potrzebny jeśli kupiliśmy ośmiornicę uprzednio zamrożoną. Wówczas trzeba ją tylko rozmrozić i oczyścić z zewnętrznych zanieczyszczeń .Po rozmrożeniu trzykrotnie wkładamy ją do wrzątku solonej wody na kilka sekund i wyciągamy.
Zagotowujemy wodę z dodatkiem 2-3 liści laurowych. Do wrzątku wrzucamy ośmiornicę i gotujemy na średnim ogniu 30 minut .
Ugotowaną ośmiornicę pozostawiamy w zagotowanej wodzie na jeszcze około 5 minut. Następnie kroimy ją na kawałki grubości 1-2 cm i skrapiamy obficie oliwą z oliwek, posypujemy mieloną papryką i doprawiamy solą. Smacznego.
Komentarze