Ośmiornica po galicyjsku

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Poniższy przepis na ośmiornicę po galicyjsku tylko z pozoru wydaje się trudny :) Te danie robiłam jak byłam w Hiszpanii.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 oczyszczona ośmiornica (ważąca około 1 kg)
    1 cebula
    2-3 liście laurowe
    oliwa z oliwek
    sól morska
    mielona papryka słodka i ostra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ośmiornica po galicyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeżą ośmiornicę należy dokładnie oczyścić. Aby zmiękczyć mięso ośmiornicy wkładamy ją na noc do zamrażalnika. Ten krok nie jest potrzebny jeśli kupiliśmy ośmiornicę uprzednio zamrożoną. Wówczas trzeba ją tylko rozmrozić i oczyścić z zewnętrznych zanieczyszczeń .Po rozmrożeniu trzykrotnie wkładamy ją do wrzątku solonej wody na kilka sekund i wyciągamy.
    Zagotowujemy wodę z dodatkiem 2-3 liści laurowych. Do wrzątku wrzucamy ośmiornicę i gotujemy na średnim ogniu 30 minut .
    Ugotowaną ośmiornicę pozostawiamy w zagotowanej wodzie na jeszcze około 5 minut. Następnie kroimy ją na kawałki grubości 1-2 cm i skrapiamy obficie oliwą z oliwek, posypujemy mieloną papryką i doprawiamy solą. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować