placek ziemniaczany po węgiersku

0 (0 ocen)

  • 35 min

Kto nie kocha placków ziemniaczanych?! jedni kochają i jedzą inni kochają ale miłością ostrożną...bo mimo tego że to dość kaloryczna potrawa to czasami trudno przejść obok niej obojętnie...

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na 1 porcję:

    5 średniej wielkości ziemniaków
    3 łyżki mąki
    1 jajko
    ząbek czosnku
    sól, pieprz
    olej rzepakowy do smażenia

    1 kotlet z karkówki około 1 cm grubości
    1/2 papryka czerwona
    1/2 papryczki chilli
    5 małych pieczarek
    przyprawa do marynowania mięsa
    50 ml czerwonego wina
    olej rzepakowy do marynaty
    jogurt naturalny gęsty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placek ziemniaczany po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tartce o drobnych oczkach, dodajemy przyprawy, mąkę i jajko. Mieszamy i na rozgrzanej patelni smażymy z dodatkiem oleju rzepakowego na małym ogniu aż góra placka nie będzie surowa. Patelnie przykrywamy pokrywką mniejszą od patelni tak aby zasłoniła ona nam sam placek, łatwiej będzie nam go przełożyć na talerz.

    Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienki kotlet kroimy w paseczki i w małej miseczce mieszamy go z dodatkiem ziół do marynowania i olejem. odstawiamy na min. 30 min. do lodówki.

    Pieczarki kroimy na pół, paprykę oraz chilli w paseczki i smażymy wraz z mięsem i marynatą. Pod koniec dodajemy kieliszek wina i chwilę smażymy aż wino się zredukuje o połowę.

    Na usmażony placek przekładamy nasz farsz polewamy jogurtem.

Porady

idealnie komponuje się z sosem czosnkowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować