Placek po węgiersku

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rewelacyjny placek po węgiersku polecam i zapraszam na bloga http://ononaikuchnia.blogspot.com/

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1. 0,5kg mięsa wieprzowego od szynki
    2. 1 duża cebula
    3. 1 czerwona papryka
    4. 1/3 papryki żółtej
    5. 4 ziela angielskie
    6. 2 liścia laurowe
    7. Łyżka oleju
    8. Łyżeczka pieprzu ziołowego
    9. 2 łyżeczki majeranku
    10. 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
    11. 1 łyżka maggi
    12. 2 łyżeczki majeranku
    13. Łyżeczka pieprzu czarnego (świeżo mielonego)
    14. 2 łyżeczki mąki pszennej
    15. 1 łyżeczka jarzynki
    Placki ziemniaczane:
    16. 3 duże ziemniaki
    17. 2 łyżki mąki pszennej
    18. 1 jajko
    19. 1 średnia cebula
    20. 2 szczypty soli
    21. 1 łyżeczka majeranku
    22. Pół łyżeczki pieprzu czarnego
    Sos:
    23. 1 łyżeczka majonezu
    24. 2 łyżeczki śmietany
    25. Szczypta soli
    26. Szczypta pieprzu
    27. 0,5 łyżeczki majeranku
    Dodatkowo:
    28. 1/3 sałaty lodowej
    29. Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placek po węgiersku 1.
    Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Marynujemy z łyżeczką pieprzu ziołowego, liściem laurowymi, zielem angielskim oraz łyżką oleju przez minimum 30 minut. Następnie opiekamy na patelni (nie dodając dodatkowo tłuszczu) mieszając aby mięso nie przywarło. Gdy ma już odpowiedni kolor zalewamy 2 szklankami wody, zmniejszamy płomień i doprawiamy majerankiem, maggi, jarzynką i pieprzem czarnym. Po upłynięciu 20 minut dorzucamy pokrojoną w średnią kostkę cebulę, czosnek granulowany oraz paprykę pokrojona w małą kostkę. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około godziny. Na koniec do kubka wsypujemy 2 łyżeczki mąki i około 4 łyżek wywaru z mięsa, wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do mięsa aby zgęstniało. Następnie przygotowujemy placki ziemniaczane. Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce, dodajemy mąkę, jajko oraz doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni rozgrzewamy olej i na średnim ogniu pieczemy z obu stron .Po upieczeniu odsączamy tłuszcz. Można zrobić duży placek, w tym przypadku na połowie wylewamy farsz, na którym układamy paski sałaty lodowej i przykrywamy drugą połową placka( dekorujemy sosem) . Gdy są to małe placki, na talerzu układamy jeden następnie gulasz mięsny, pokrojoną w grubsze paski sałatę lodową, znowu placek, gulasz, sałatę i zakańczamy sosem. Można robić tyle warstw, w zależności od tego ile jesteśmy wstanie zjeść, kończymy tak jak w przypadku poprzedniego sosem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować