Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Marynujemy z łyżeczką pieprzu ziołowego, liściem laurowymi, zielem angielskim oraz łyżką oleju przez minimum 30 minut. Następnie opiekamy na patelni (nie dodając dodatkowo tłuszczu) mieszając aby mięso nie przywarło. Gdy ma już odpowiedni kolor zalewamy 2 szklankami wody, zmniejszamy płomień i doprawiamy majerankiem, maggi, jarzynką i pieprzem czarnym. Po upłynięciu 20 minut dorzucamy pokrojoną w średnią kostkę cebulę, czosnek granulowany oraz paprykę pokrojona w małą kostkę. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około godziny. Na koniec do kubka wsypujemy 2 łyżeczki mąki i około 4 łyżek wywaru z mięsa, wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do mięsa aby zgęstniało. Następnie przygotowujemy placki ziemniaczane. Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce, dodajemy mąkę, jajko oraz doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni rozgrzewamy olej i na średnim ogniu pieczemy z obu stron .Po upieczeniu odsączamy tłuszcz. Można zrobić duży placek, w tym przypadku na połowie wylewamy farsz, na którym układamy paski sałaty lodowej i przykrywamy drugą połową placka( dekorujemy sosem) . Gdy są to małe placki, na talerzu układamy jeden następnie gulasz mięsny, pokrojoną w grubsze paski sałatę lodową, znowu placek, gulasz, sałatę i zakańczamy sosem. Można robić tyle warstw, w zależności od tego ile jesteśmy wstanie zjeść, kończymy tak jak w przypadku poprzedniego sosem.
Smacznego
Komentarze