Danie chińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieś z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w średniej długości paski, następnie na 2 łyżkach oleju delikatnie rumienimy kurczaka. W woku rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oleju, marchew obieramy i dzielimy na około 3 części , po czym kroimy słupki w paseczki, dorzucamy do woka i chwile dusimy. W szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową, powstały wywar dolewamy do marchwi, po około 10 minutach duszenia dodajemy fasolkę szparagową wraz z brokułem i grzybami, dolewamy wodę tak aby delikatnie przykryła warzywa. Dusimy około 30 minut na małym ogniu aż płyny odparują, następnie dokładamy kurczaka, słoik z sosem chińskim, pieprz, paprykę, sól oraz sos tao tao. Dusimy jeszcze około 15 min aż wszystkie składniki przejdą smakiem oraz zmiękną. Podajemy z frytkami lub ryżem, można również przystroić kapustą z marchwią i koperkiem, tak jak to było w moim przypadku.
Smacznego
Komentarze