Placek królewski

4.58 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Miodowe placki przekładane masą z kaszy manny i powidłami śliwkowymi.

Składniki:

  • CIASTO NA 3 PLACKI (36X24CM)
    4 szklanki mąki
    4 żółtka
    1 kostka masła
    4 łyżki miodu prawdziwego
    1 łyżka sody
    1 szklanka cukru

    MASA
    3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    9 łyżek kaszy manny
    1 cukier waniliowy
    1 i pół kostki masła

    POLEWA
    2 łyżki margaryny
    1 łyżka śmietany 18%
    2 łyżki ciemnego kakao
    pół szklanki cukru
    3 łyżki mleka

    DODATKOWO
    słoiczek powideł śliwkowych
    garść mielonych orzechów
Wystaw ocenę:

4.58 (245 ocen)

Zobacz również:

Placek Miodownik Desery

Placek królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą osobno wyłożyć na blasze i upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni ok 15 minut jeden. Wystudzić.
  • Placek królewski 2. Mleko, cukier, cukier waniliowy doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się mleka dodać kaszę, dokładni i ciągle mieszając by nie powstały grudki. Gotować dotąd aż kasza zgęstnieje i pojawią się ''pękające pęcherzyki''. Odstawić do wystygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, dodając stopniowo ugotowaną kaszę. Ucierać aż powstanie jednolita masa. Podzielić na dwie części.
  • Placek królewski 3. Przekładanie- 1/placek, powidła śliwkowe, jedna część masy 2/placek, powidła, druga część masy 3/placek, polewa. Wierzch posypać mielonymi orzechami
  • Placek królewski 4. Polewa- składniki na polewę rozpuścić w rondelku i na małym ogniu gotować aż zacznie ''odstawać od garnka'' gorącą polewać placki. Wierzch ciasta posypać mielonymi orzechami. Chłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować