Pizza chlebowa z wątróbką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, a dodatki - trochę nietypowe. Bardzo smaczna !

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Spód chlebowy:
    300 g czerstwego białego chleba
    1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
    3 jajka
    4 - 5 łyżek mąki pszennej
    8 -10 łyżek bułki tartej
    2 łyżki majeranku suszonego

    500 g wątróbki drobiowej
    150 g ogórków konserwowych po żydowsku (ewentualnie korniszony)
    1 cebula (60 g)
    150 g sera żółtego
    120 g ketchup'u pikantnego
    przyprawa do grilla do smaku (wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizza chlebowa z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza chlebowa z wątróbką 1. Chleb pokroić w kosteczkę, zalać gorącym bulionem - wymieszać i odłożyć na 30 - 60 min. Następnie wbić jajka - wymieszać, dodać majeranek, bułkę tartą i mąkę. Całość wymieszać na jednolitą masę. Spód przełożyć do formy (39 x 24) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Pizza chlebowa z wątróbką 2. Cebulę posiekać, ogórki pokroić w plastry - warzywa wyłożyć na masę chlebową.
  • Pizza chlebowa z wątróbką 3. Wątróbkę umyć, osuszyć, usunąć żyłki, błonki i ewentualną żółć - ułożyć na warzywach. Całość polać ketchup'em i posypać przyprawą do grilla.
  • Pizza chlebowa z wątróbką 4. Wierzch pizzy przykryć startym na tarce lub pokrojonym serem.
  • Pizza chlebowa z wątróbką 5. Piec 35 - 40 min (180 - 200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

Czas prygotowania potrawy nie uwzględnia czasu moczenia chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować