Przepyszna pizza wg receptury zaczerpniętej od Jeffreya Hamelmana. Na wierzch położyłam tym razem blanszowany jarmuż i 4 rodzaje serów.
Składniki:
Zaczyn:
100 g mąki pszennej typ 650
62 g wody
1 g drożdży świeżych
Ciasto właściwe:
8 g drożdży świeżych
290 g wody
420 g maki pszennej typ 650
9 g soli
25 g oliwy
Dodatki:
4 różne gatunki serów po około 50-60 g
120 g jarmużu
Sos pomidorowy
Ulubione zioła
Pizza 4 sery z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieczorem pierwszego dnia nastawić zaczyn: w wodzie rozpuścić drożdże (okruszek) i dodać mąkę, zamieszać. Przykryć folią i odstawić na około 14 godzin.
Na drugi dzień do zaczynu dodać wodę i drożdże. Wymieszać dokładnie.
Do misy robota wsypać mąkę, sól. Dodać oliwę i zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Sery zetrzeć i pokroić (można użyć dowolne kombinacji, ja użyłam camembert, goudy, parmezanu i wędzonego radamera).
Jarmuż poszarpać na kawałki, usuwając łodygi. Wrzucić na osolony wrzątek, zamieszać. Po minucie odcedzić dokładnie. Osuszyć.
Po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć na blachę posmarowaną olejem i rozciągnąć palcami.
Posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, ułożyć jarmuż i sery. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec około 10-12 minut.
Komentarze