Piróg biłgorajski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki ugotować i odcedzić, zostawiając trochę wody. Wsypać kaszę, dodać smalec ( jak ktoś lubi to mogą być skwarki) i razem pognieść, przykryć na kilka minut. Do przestygniętych dodać pokruszony twaróg, roztrzepane jajka, pieprz, sól i świeżą lub suszoną miętę. Dokładnie wymieszać.
2.W miseczce wymieszać śmietanę z drożdżami, cukrem i proszkiem do pieczenia.
3.Masło posiekać z mąką.
4.Dodać śmietanę z drożdżami i zagnieść ciasto.
5.2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno i boki natłuszczonej formy.
6.Wyłożyć farsz i wyrównać łyżką.
7.Resztę ciasta rozwałkować i przykryć farsz. Dociskając zlepić dolne ciasto z górnym.
8.Piec 1 godz. i 20 min. w temp. 180*C. Po pół godzinie przykryć kawałkiem papieru do pieczenia. Podawać na gorąco ze śmietaną, kefirem, maślanką lub z ulubionym sosem. Zimny kroić w plastry i smażyć na maśle.
Komentarze