Mój przepis na sałatkę piknikową.Jest w niej wszystko co lubię:ser pleśniowy,brzoskwinie,avocado,daktyle,ananas,kapusta pekińska,bazylia i ziarna sezamu.Tak pyszna,by każdy chciał jej skosztować.
Piknikowa sałatka "lazurowe wybrzeże" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka umyć,pokroić w dużą kostkę,ugotować w osolonej wodzie (20 minut).Przestudzić.
2.Kapustę pekińską umyć,osuszyć,pokroić (na 1 cm kawałki).
3.Brzoskiwnie pokroić w plasterki.Ananasy pokroić na małe kawałki.Avocado obrać,usunąć pestkę,pokroić na kawałki.Ser pleśniowy pokroić na mniejsze cząstki.Majonez wymieszać z jogurtem,solą i cukrem.
4.W misce delikatnie wymieszać kurczaka,avocado,kapustę pekińską,ananasy,ser pleśniowy i sos majonezowo-jogurtowy.Na duży talerz wyłożyć sałatkę, wokół ułożyć listki bazylii,a na nich daktyle.Ponadto wokół sałatki ułożyć też plastry brzoskwinii.Posypać ziarnami sezamu i mielonym kolorowym pieprzem.
Komentarze