Pikantna rolada

5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Moja rodzina uwielbia smakołyki, których przygotowanie nie wymaga zbyt wiele pracy. Pikantna rolada z parówkami jest tania i szybko się ją robi.

Składniki:

  • ● 1 opakowanie kwadratowych wafli
    ● 1 kg cienkich parówek
    ● 5 jajek
    ● ok. 2 kg ziemniaków
    ● bułka tarta
    ● 3 łyżki vegety
    ● tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pikantna rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantna rolada 1. Wafle przekładamy wilgotną
    ściereczką lub delikatnie smarujemy
    mokrym pędzelkiem, żeby
    zmiękły. Ziemniaki obieramy,
    myjemy i gotujemy w wodzie
    z dodatkiem vegety. Odcedzamy,
    odparowujemy i jeszcze ciepłe
    przepuszczamy przez praskę
    lub maszynkę do mięsa, by
    powstało puszyste purée (w razie
    potrzeby możemy dosolić).
  • Pikantna rolada 2. Wafle smarujemy masą
    ziemniaczaną, a na niej układamy
    1,5-2 parówki. Zwijamy
    w roladę.
  • Pikantna rolada 3. Po wystygnięciu roladę kroimy
    na ok. 7-cm kawałki. Każdy
    obtaczamy w rozkłóconym jajku,
    a następnie w bułce tartej
    i smażymy na patelni na złoty
    kolor. Potrawa najlepiej smakuje
    na zimno, z keczupem.

Porady

Jeśli wafle będziemy smarować ciepłą masą ziemniaczaną, nie musimy ich wcześniej zwilżać wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować