Pikantna potrawka warzywna z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie jest idealne dla wszystkich smakoszy, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Potrawka jest bardzo aromatyczna i mimo swej prostoty pozwala ucieszyć kubki smakowe. Świetnie komponuje się z kaszą jaglaną, która pozwala złagodzić ostrość nadaną przez paprykę Habanero.

  • 30 min

Składniki:

  • - pierś z kurczaka
    - 3/4 szklaki bulionu drobiowego
    - 1 cebula biała
    - 1 papryka czerwona
    - 1/3 papryki Habanero*
    - 2 marchewki
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 gałązki świeżego rozmarynu
    - olej rzepakowy
    - sól i pieprz
    + kasza jaglana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantna potrawka warzywna z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany drobno rozmaryn oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i skrapiamy olejem. Paski kurczaka dokładnie nacieramy i na chwilę odstawiamy. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i szklimy ją na oleju rzepakowym. Gdy ta się zeszkli dodajemy do niej pokrojone w paski marchewki oraz paprykę, a także drobno pokrojoną paprykę Habanero. Warzywa smażymy około 5 minut.
  • 2 2. Po tym czasie do warzyw dodajemy doprawione paski kurczaka, chwilę wszystko razem smażymy, a następnie podlewamy bulionem drobiowym i dusimy pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. Potrawkę doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gotową potrawkę podajemy z kaszą jaglaną, ugotowaną w lekko osolonej wodzie. Życzę smacznego! :)

Porady

*nie przesadzajmy z ilością papryki Habanero, gdyż jest naprawdę bardzo ostra

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować