pijany jabłecznik

4.5 (169 ocen)

po prostu pyszny

Składniki:

  • Ciasto

    20 dag mąki
    5 dag cukru pudru
    10 dag margaryny
    jajko
    tłuszcz do formy

    Farsz

    1 kg kwaśnych jabłek
    szklanka dowolnego białego wina
    szklanka soku jabłkowego
    10 dag cukru
    2 budynie waniliowe

    Kruszonka

    5 dag cukru pudru
    10 dag mąki
    5 dag masła
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pijany jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej na stolnicę z cukrem pudrem, posiekaj z margaryną,wbij jajko, szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i na 30 min do lodówki.
    Wylep ciastem formę,podpiec ciasto 10-15 min. w temp.180 stopni.
    Jabłka zetrzyj na grubej tarce.
    Sok i ½ szkl wina zagotuj z cukrem .
    W reszcie wina rozprowadź budyń,ugotuj.
    Wylej na podpieczone ciasto,potem jabłka, posyp kruszonką .
    Piecz 0k 60 minut 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować