nalewka z pigwowca

4.48 (151 ocen)

  • 3 godz. 20 min

pamiętajmy, że to nie to samo co pigwa ! jedna z najbardziej aromatycznych nalewek jakie istnieją, idealna na jesienne chłody i smutki :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwowca pozbawionych pestek
    0,7 litra spirytusu
    0,5 kg cukru
    500 gram miodu płynnego
    3/4 litra wody
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka z pigwowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy, osuszamy. Nie obieramy ze skórki, chyba, że na owocach są jakieś uszkodzenia. Usuwamy pestki razem z całym gniazdem nasiennym. Jeśli planujemy wykorzystać owoce po nalewce (a warto je dodać np. do deserów, lub jako rozgrzewający dodatek do herbaty zamiast rumu) trzeba poświęcić odrobinę więcej czasu na obieranie pigwy, tzn nie obieramy ich w całości, tylko odkrajamy nieciekawe części lub uszkodzoną skórkę.
    Owoce kroimy dość drobno, wkładamy do szczelnie zakręcanego naczynia (może być słoik) zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemnie miejsce. Codziennie potrząsamy słojem.
    Po trzech, czterech tygodniach tygodniach zagotowujemy wodę z cukrem. Jak ostygnie do temperatury około 40 stopni dodajemy miód, mieszamy dokładnie. Po całkowitym ostygnięciu syropu miodowo - cukrowego łączymy go z owocami zalanymi spirytusem. Mieszankę odstawiamy w ciemne miejsce na okres 2-3 miesięcy, po tym czasie zlewamy do butelek, możemy filtrować przez bibułę filtracyjną lub przez watę umieszczoną w lejku, nalewka jest już dojrzała i gotowa do spożycia !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka Pigwa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować