Nalewka z pigwy - Pigwówka

4.5 (183 ocen)

Pigwa, zwana też polską gruszką, jest bohaterką mojej nalewki typowo jesiennej.

Składniki:

  • • 500 g pigwy - 4 sztuki wielkości jabłka
    • 750 g cukru
    • 0,5 l spirytusu
    • 1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka z pigwy - pigwówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nalewka z pigwy - Pigwówka 1. • Oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną na małe plasterki pigwę włożyć do słoika i zasypać cukrem.
    • Odstawić na 2-3 dni aż puści sok, często potrząsając słoikiem.
    • Odlać sok, dodać wodę i podgrzać aby rozpuściły się resztki cukru.
    • Do owoców wlać wystudzony syrop i połączyć ze spirytusem.
    • Pozostawić na 1 miesiąc.
    • Odcedzić owoce przez gazę i nalew zlać do butelek.
    • Nalewka powinna leżakować 3 miesiące aby nabrała mocy i aromatu.

Porady

Wiecie czym się różni pigwa od pigwowca? Botanicznie są to dwie różne rośliny o podobnych owocach twardych jak kamień, kwaśniejszych od cytryny. Pigwa jest drzewem, natomiast pigwowiec kolczastym krzewem, pigwa ma duże owoce, a pigwowiec małe, pigwy są bardziej słodkie i aromatyczne, a pigwowiec bardziej kwaśny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka Pigwa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować