Nalewka z pigwy "Pigwówka"

4.5 (175 ocen)

Przepis na tę nalewkę z pigwy pochodzi ze zbiorów mojej babci

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg owoców pigwy
    1 kg cukru
    1 l czystej wódki
    1 l spirytusu
    1 laskę wanilii.(niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka z pigwy "pigwówka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce pigwy trzeba dokładnie wypłukać, pokroić w ćwiartki, odrzucić pestki, następnie zasypać cukrem. Zasypane cukrem owoce należy odstawić na 2-3 tygodnie – koniecznie w zakręconych szczelnie słoikach. Najlepiej, aby miejsce, w którym stać będą słoiki, było miejscem ciepłym. Co kilka dni, dla lepszego efektu, wypada wstrząsnąć słojami.
    Kilkanaście dni „leżakowania” sprawi, że wytworzy się syrop, który będzie stanowił bazę pod nalewkę z pigwy – należy go zlać i połączyć z uprzednio wymieszaną ze spirytusem wódką. Pozostałe owoce można zmiksować, odcisnąć z nich sok, następnie wraz z wanilią dodać do nalewki. Po miesiącu trunek należy przecedzić (najlepiej przez gazę) i rozlać do butelek. Tak przygotowaną nalewkę powinno się odstawić na 6 miesięcy. Po upływie tego czasu nalewki można skosztować. Trzeba jednak pamiętać, że im starsza Pigwówka, tym lepsza .Po jakimś czasie nalewka z pigwy zmienia swój kolor na bursztynowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować