Pigwa w syropie jest doskonałym i aromatycznym dodatkiem do herbaty. Można ją również wykorzystać do przygotowania kompotu, deseru czy ciast.
4.4 (163 ocen)
Porady
Pigwa w syropie jest doskonałym i aromatycznym dodatkiem do herbaty. Można ją również wykorzystać do przygotowania kompotu, deseru czy ciast. Ja owoce pigwowca umyłam, obrałam, pokroiłam w kostkę, obgotowałam w syropie. Czas przygotowania takiej pigwy, to tylko trzydzieści minut. Jeśli użyjemy owoców ze skórką, należy je dokładnie wyszorować, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w paski lub kostkę. Owoce ze skórką musimy obgotować przez 10 minut w wodzie, odcedzić, zalać gorącym syropem i odstawić na dobę. Następnego dnia zlewa się syrop, gotuje i ponownie zalewa owoce. Drugiego dnia powtarzamy czynność i gorące zalane owoce zamykamy szczelnie w słoiku. Jak możecie zauważyć na przygotowanie drugiej wersji pigwy w syropie potrzebujemy 48 godzin. Nie musimy się jednak męczyć z obieraniem tych twardych owoców.Wybór należy do Was.
Zobacz też artykuł z poradami: Pigwa – wykorzystaj ją w kuchni!
Komentarze