Piersi z kurczaka w sosie żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
2.Usuwamy zbędne błony.
3.Przyprawiamy solą i pieprzem z kolendrą (tutaj możemy użyć ulubionej mieszanki ziół). Wlewamy tłuszcz na patelnie (najlepiej grillowej), rozgrzewamy.
4.Piersi kładziemy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy z dwóch stron, następnie zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem ok 15 minut.
5.Po tym czasie przewracamy piersi i smażymy kolejne 15 minut.
6.W między czasie...
Żurawinę przekładamy do rondla o grubym dnie, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy, aż żurawina będzie miękka, prawie rozpadająca się.
7.Przyprawiamy cynamonem i solą.
8.Gotowałam ciągle pod przykryciem na małym ogniu, do momentu wyciągnięcia z patelni kurczaka.
9.Gotujemy makaron w osolonym wrzątku - al dente.
10.Podawać piersi pokrojone w grube plastry na makaronie, polane sosem żurawinowym z żurawiną.
11.*Jeśli używacie świeżej żurawiny dodajcie podczas gotowania łyżeczkę cukru.
Komentarze