Piersi z kurczaka w sosie żurawinowym

4.5 (191 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Drób, w wykwintnej wersji. Połączenie drobiu z żurawina okazało się strzałem w dziesiątke. Polecam!

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MIęSO::
    - piersi z kurczaka (pojedyncza, duża): 2 sztuki
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprzz z kolędrą: 1 łyżeczka
    - olej: 2 łyżki
    SOS::
    - żurawina (u mnie suszona): 250 gramów
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - wrzątek: 500 mililitrów

    - Makaron (np. farfalle): 1.5 szklanki
    - sól: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi z kurczaka w sosie żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • 2. Usuwamy zbędne błony.
  • 3. Przyprawiamy solą i pieprzem z kolendrą (tutaj możemy użyć ulubionej mieszanki ziół). Wlewamy tłuszcz na patelnie (najlepiej grillowej), rozgrzewamy.
  • 4. Piersi kładziemy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy z dwóch stron, następnie zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem ok 15 minut.
  • 5. Po tym czasie przewracamy piersi i smażymy kolejne 15 minut.
  • 6. W między czasie...
    Żurawinę przekładamy do rondla o grubym dnie, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy, aż żurawina będzie miękka, prawie rozpadająca się.
  • 7. Przyprawiamy cynamonem i solą.
  • 8. Gotowałam ciągle pod przykryciem na małym ogniu, do momentu wyciągnięcia z patelni kurczaka.
  • 9. Gotujemy makaron w osolonym wrzątku - al dente.
  • 10. Podawać piersi pokrojone w grube plastry na makaronie, polane sosem żurawinowym z żurawiną.
  • 11. *Jeśli używacie świeżej żurawiny dodajcie podczas gotowania łyżeczkę cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować