Piersi w zalewie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przekąska na zimno na co dzień i od święta.

  • 60 min

Składniki:

  • - piersi z kurczaka (ok 500 g)
    - 3 CEBULE
    - 4 ŁYŻKI CURRY
    - 2 SZKLANKI WODY
    - 12 ŁYŻEK KETCHUPU
    - 6 ŁYŻECZEK KONCENTRATU
    - 12 ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO
    - 5 LIŚCI LAUROWYCH
    - 1/2 SZKLANKI OCTU
    -1/3 SZKLANKI OLIWY
    - 4 ŁYŻECZKI CUKRU
    - SÓL, PIEPRZ DO SMAKU

    DO PIERSI:
    2 JAJKA, MĄKA, SZKLANKA BUŁKI TARTEJ, SÓL, PIEPRZ
    OLEJ DO SMAŻENIA
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Piersi w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi myjemy, kroimy na niewielkie kawałki, rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie panierujemy w mące, roztrzepanym jajku, bułce. Smażymy na złoty kolor w głębokim oleju. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Wodę gotujemy z pokrojoną w talarki cebulą, octem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  • 3. Następnie dodajemy koncentrat wymieszany z ketchupem i curry. Przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu (ok 5 minut).
  • 4. Piersi układamy w misce, zalewamy w całości gotową zalewą. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Porady

Aby piersi przeszły smakiem zalewy, powinny w niej poleżeć co najmniej dobę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Okazje Impreza Imieniny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować