Piersi kaczki w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi umyć osuszyć papierowym ręcznikiem,naciąć skórkę w kratkę, natrzeć solą i pieprzem oraz czosnkiem.
Przełożyć do miseczki, zalać sokiem z pomarańczy wymieszanym z rodzynkami.
Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Wyjąć mięso z marynaty, obsmażyć mięso na 2 łyżkach oliwy z obu stron na złoty kolor.(około 2 minutki z każdej strony)
Wysmarować naczynie żaroodporne, ułożyć piersi skórą do góry, podlać marynatą.
Zapiekać w piekarniku około 20 minut, podlewając powstałym sosem.
Wyjąć mięso zabezpieczyć żeby nie wystygło. Sos który został po zapiekaniu mięsa zagęścić 1 łyżeczką mąki rozmąconą w małej ilości wody.
Podawać z pyzami i czerwoną kapustą.
Komentarze