Piersi kaczki najpierw marynuję w majeranku i w soku z limonki. Potem smażę, aż skórka zrobi się chrupiąca. Podaję pokrojoną w plastry na sałacie z granatem i lekko karmelizowaną gruszką.
Piersi kaczki w marynacie limonkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skórę na piersi kaczki natnij ostrym nożykiem w poprzek tworząc kratkę. Piersi natrzyj z obydwu stron majerankiem, solą, pieprzem, przełóż do miseczki i wmasuj sok z limonki. Miskę (nie używaj metalowych) zamknij i wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc.
2.Piersi kaczki wyciągnij z lodówki przed smażeniem na przynajmniej 1 godzinę, by się ociepliła. Rozgrzej patelnię i połóż pierś skórką do dołu. Smaż ją do 4 minut na każdą ze stron.
3.Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Połóż pierś na blaszce i podpiecz ok. 7-8 minut. Wyciągnij na deskę i zostaw 10 minut. Potem pokrój w plastry.
4.Wszystkie składniki na dressing wymieszaj ze sobą. Gruszkę pokrój w plastry. Na suchą patelnię wrzuć 1 łyżkę cukru, podgrzewaj aż cukier zacznie się lekko topić, ułóż plastry gruszki i karmelizuj ją krótko, po 1-2 minuty na stronę.
5.Sałatę umyj, osusz i rozłóż na talerz. Posyp ziarnami granatu, połóż gruszkę, piersi kaczki a całość skrop dressingiem.
Komentarze