Piersi kaczki w marynacie limonkowej

4.5 (179 ocen)

Piersi kaczki najpierw marynuję w majeranku i w soku z limonki. Potem smażę, aż skórka zrobi się chrupiąca. Podaję pokrojoną w plastry na sałacie z granatem i lekko karmelizowaną gruszką.

Składniki:

  • 400 g piersi z kaczki (2 piersi)

    Marynata:
    2 limonki
    2 łyżki suszonego majeranku
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu

    100 g sałaty roszponki
    1/4 granata
    1/2 dużej gruszki
    1 łyżka cukru

    Dressing:
    2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
    1/2 limonki, sok
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1/2 łyżeczki cukru lub miodu
    odrobina pieprzu i soli
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dressing Karmel

Piersi kaczki w marynacie limonkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórę na piersi kaczki natnij ostrym nożykiem w poprzek tworząc kratkę. Piersi natrzyj z obydwu stron majerankiem, solą, pieprzem, przełóż do miseczki i wmasuj sok z limonki. Miskę (nie używaj metalowych) zamknij i wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc.
  • 2. Piersi kaczki wyciągnij z lodówki przed smażeniem na przynajmniej 1 godzinę, by się ociepliła. Rozgrzej patelnię i połóż pierś skórką do dołu. Smaż ją do 4 minut na każdą ze stron.
  • 3. Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Połóż pierś na blaszce i podpiecz ok. 7-8 minut. Wyciągnij na deskę i zostaw 10 minut. Potem pokrój w plastry.
  • 4. Wszystkie składniki na dressing wymieszaj ze sobą. Gruszkę pokrój w plastry. Na suchą patelnię wrzuć 1 łyżkę cukru, podgrzewaj aż cukier zacznie się lekko topić, ułóż plastry gruszki i karmelizuj ją krótko, po 1-2 minuty na stronę.
  • 5. Sałatę umyj, osusz i rozłóż na talerz. Posyp ziarnami granatu, połóż gruszkę, piersi kaczki a całość skrop dressingiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować