Pierś kurczaka w cieście filo

4.5 (195 ocen)

Piersi kurczaka nie muszą być nudne .....

Składniki:

  • -kurczak piersi4 sztuki
    -szynka parmeńska 12 plastrów
    -ciasto filo 16 arkuszy
    -masło roztopione 3 łyżki
    -sól 4 szczypty
    -pieprz 2 szczypty
    NADZIENIE- PESTO
    -bazylia świeża 4 gałązki
    -orzechy piniowe 3 łyżki
    -czosnek 1 ząbek
    -parmezan 3 łyzki
    -masło miękkie 7 dkg
    -sól 1/4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś kurczaka w cieście filo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do malaksera, wrzucić orzeszki, listki bazylii, czosnek, parmezan i miękkie masło. Dodać sól , powtórnie zmiksować .Zmiksować na gładką masę.
  • 2. 2. Pesto przełożyć na folię, uformować rulonik. Zwinąć szczelnie folią, skręcając końce. Włożyć do zamrażalnika, co najmniej na godzinę.
  • 3. 3. Umyte i osuszone piersi, umieścić między folią, delikatnie rozbić wałkiem. ( nie tłuczkiem)
  • 4. 4. Oprószyć solą i pieprzem, na środku piersi ułożyć kawałek nadzienia. Zwinąć roladki. .
  • 5. 5. Każdą roladkę. owinąć trzema plastrami szynki.
  • 6. 6. Rozłożyć pierwszy arkusz, ciasta filo, posmarować roztopionym masłem . Postąpić tak samo, jeszcze z trzema arkuszami.
    Na środku ciasta ułożyć roladkę, dokładnie owinąć. Resztę roladek zapakować tak samo. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć roladki.
    Piec 30 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po dwudziestu minutach nakryć papierem.
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też: Ciasto filo - najciekawsze przepisy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować