Pomimo to, że pod koniec przepisu nasz filecik pieczemy w piekarniku nie jest suchy, i jest odmienną formą zwykłego kotleta z piersi z kurczaka. Przepis poznałam na szkoleniu AEP .
Pierś z kurczaka z farszem riccotowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, marynujemy w przyprawie do kurczaka i oleju. Szalotkę i suszone pomidory kroimy w kostkę,a nasz szpinak myjemy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojony czosnek, następnie dodajemy szpinak i suszone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie przekładamy to do miseczki i czekamy aż się wystudzi . Gdy nasza mieszanka jest już przestudzona dodajemy ser Ricotta i dokładnie wszystko mieszamy. Później wzdłuż naszej piersi nacinamy kieszonkę i faszerujemy pierś farszem. Kiedy nasza pierś już jest nafaszerowana , obsmażamy ją na patelni z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Nagrzewamy piekarnik do 180C , pierś kładziemy na blaszce i podlewamy ją przegotowaną wodą, pieczemy jakieś 12-15 minut. Nasze danie możemy podać z warzywami i ziołowym masłem, ja wybrałam wersję z blanszowaną marchewką i cukinią z dodatkiem ziemniaczków wedges. Życzę smacznego! :)
Komentarze