Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem z sosem serowym

4.5 (189 ocen)

  • 45 min

Danie na pewno posmakuje miłośnikom szpinaku, kurczaka i sera. U mnie w domu na stałe według domowników musi wejść :) na dodatek jest to miła alternatywa do zwykłych piersi z kurczaka.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
    Opakowanie mrożonego szpinaku (ilość może być mniejsza, ja miałam dość duże piersi)
    1 cebula
    Mała śmietana 18%
    3 ząbki czosnku
    Gałka muszkatołowa, czarny pieprz, sól (ew. jarzynka)

    Sos serowy
    Mała śmietana 18%
    30dag sera Radamer/Ementaler
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos serowy Ser

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni odmrażamy szpinak, jak już w połowie będzie rozmrożony to dodajemy posiekaną cebulę. Następnie dodajemy czosnek i przyprawy. Na sam koniec dodajemy śmietanę i chwilę mieszamy.
  • 2. Piersi z kurczaka rozbijamy, uważając żeby nie zrobić dziur ponieważ farsz podczas smażenia może wypłynąć. Solimy i pieprzymy. Nakładamy farsz i zwijamy. Smażymy na patelni grillowej. Żeby mięso doszło pieczemy w piekarniku jeszcze jakieś 10-15 minut.
  • 3. Śmietanę podgrzewamy w garnku, ser ścieramy i razem mieszamy do rozpuszczenia się sera. Te rodzaje serów są intensywne w smaku, więc nie wymagają doprawiania. Specjalnie pominęłam pieprz ,żeby nie psuć koloru sosu.

Porady

Piersi można od razu zapiec w piekarniku, jednak ja lubię taką z patelni grillowej, gdzie wychodzą ładne paski i nieco inaczej smakuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować