• Pierś z gęsi duszona

    Dodane przez: cukinia

  • Wykwintne mięso na niedzielny lub świąteczny obiad. Gęś jest dobrze przyprawiona i rozpływa się w ustach.

  • Składniki

    2 piersi z gęsi
    papryka słodka
    łyżka majranku
    4 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    5 łyżek oliwy z wytłoczonych oliwek

  • Sposób przygotowania

    1.

    Piersi z gęsi umyć i osuszyć na ręczniku kuchennym. Natrzeć solą, pieprzem, i posypać słodką papryką. Wstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny (najlepiej na całą noc).

    2.

    Przed smażeniem ponacinać skórę na piersi (nacięcia powinny tworzyć paski lub kratkę).

    3.

    W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać oliwę. Obsmażyć piersi z obu stron. Posypać majrankiem i pokrojonym w plasterki czosnkiem.

    4.

    Podlać wodą i dusić około 2 godzin. Podlewać wodą w razie potrzeby.

  • Rady

    Podawać z kluskami śląskimi lub ziemniakami.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad, gęś, piersi z gęsi
  • 1 komentarz

    • Gość
      2014-04-21T12:18:30+02:00 Arek (gość) IP: 95.160.*.*
      Gęsi nie powinno się smażyć na oliwie ponieważ skórka jest bardzo tłusta.Z godzinę powinno się wytapiać samą skórkę z której można zrobić dobry smalec.Pozdrawiam

Dodane przez: cukinia

cukinia 48

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-01-06T20:32:33+01:00

8266 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »