• Pierś z brokułami w cieście francuskim

    Dodane przez: Nana123

  • Szybko się ją przygotowuje ale jeszcze szybciej znika z talerza

  • Składniki

    1 podwójny filet z kurczaka
    Opakowanie ciasta francuskiego
    1 mały brokuł
    1 cebula
    1 jajko
    30-40g serka topionego z ziołami
    2 łyżki gęstej śmietany
    Przyprawa do kurczaka
    Słodka papryka
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia

  • Sposób przygotowania

    1.

    Brokuł podzielić na małe różyczki i gotować 3-4 minuty w osolonej wodzie. .

    2.

    Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.

    3.

    Pierś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroć w cienkie paski różnej długości.

    4.

    Posypać przyprawą do kurczaka i smażyć na rozgrzanym oleju od czasu do czasu mieszając.

    5.

    W międzyczasie obrać cebulę, pokroić w kostkę i dodać do kurczaka. .

    6.

    Razem smażyć aż cebula się zeszkli. Przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem.

    7.

    Dodać do mięsa serek topiony i mieszać aż się rozpuści i połączy z piersią.

    8.

    Dołożyć śmietanę i jeszcze chwilkę podsmażyć.

    9.

    Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

    10.

    Wyjąć z lodówki ciasto francuskie i rozłożyć na płaskiej powierzchni..

    11.

    Z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku zrobić nacięcia około 6-8cm, w odstępach 2cm.

    12.

    Po środku pozostanie kilka centymetrów niepociętego ciasta, na które właśnie trzeba wykłożyć sos z kurczakiem i rozłożyć brokuła.

    13.

    Zwinąć ciasto. Nacięte paseczki zaplatać, przekładajac na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy itd.

    14.

    Na koniec posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem.

    15.

    Wstawić do piecyka i piec w temperaturze 200 stopni ok. 20-30 minut aż zrobi się złociste.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, mama_mnie_nauczyla
  • 1 komentarz
    • Gość
      2014-05-20T18:29:06+02:00 gosc (gość) IP: 37.30.*.*
      cos pysznego i prostego :)

Dodane przez: Nana123

Nana123 60

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-12-16T07:24:49+01:00

2643 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »