Ryba z brokułami w cieście francuskim

5 (185 ocen)

  • 60 min

Francuskie ciasto uwielbiam więc postanowiłam zrobić w nim rybkę.Trochę czasu zajmuję przygotowanie ciasta,ale możemy zrobić je wcześniej.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    -55 dag mąki

    -3 dag drożdży

    -1 szklanka letniego mleka

    -25 dag masła

    -1 jajko

    -1 łyżeczka soli




    Dodatkowo:

    -4 kostki dowolnej ryby
    -kilka różyczek brokuła
    -0,5 szklanki gęstej śmietany
    -natka pietruszki
    -garść orzechów włoskich
    -sól i pieprz do smaku
    -sok z cytryny
    -tłuszcz do blaszki i do smarowania.
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Ryba

Ryba z brokułami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 50 dag mąki,drożdży,mleka,5 dag roztopionego masła,jajka i soli przygotować ciasto drożdżowe.Pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.Resztę masła zagnieść z pozostałą mąką i uformować kwadrat.

    .Ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę ,rozwałkować na kształt prostokąta.Masło ułożyć na rozwałkowanym cieście.Dłuższe boki złożyć nad masłem a krótsze dobrze zacisnąć.Rozwałkować.Ciasto złożyć ponownie w ten sam sposób co poprzednio.Schłodzić w lodówce.Czynność tę powtórzyć dwukrotnie wkładjąc za każdym razem do lodówki.

    .Gotowe ciasto rozwałkować i wykroić 2 spore kwadraty.
  • 2. Rybę oprószyć solą i pieprzem ,skropić sokiem z cytryny,odstawić na 15 minut.Brokuł ugotować w osolonej wodzie,odcedzić.Śmietanę wymieszać z poszatkowaną natką i rozdrobnionymi orzechami,przyprawić do smaku odrobiną pieprzu.
  • image-0e6f7o4 3. Na przygotowany jeden kwadrat nałożyć kostkę ryby,następnie łyżkę śmietany , kilka różyczek brokuła i ponownie śmietanę,przykryć drugą kostką.Ciasto złożyć nad rybą i odwrócić tak by łączenie znalało się pod spodem,uformować dowolny kształt(u mnie było w kształcie cukierka)W ten sam sposób postąpić z drugim wyciętym kwadratem.Przełożyć na natłuszczoną blaszkę,następnie pędzelkiem dokładnie posmarować niewielką ilością tłuszczu całe ciasto,wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec.w temp.180 st,C przez około 45 minut.

Porady

Wierzch ciasta możemy zamiast tłuszczem posmarować żółtkiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Ciasto francuskie Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować