Pierś po chińsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od mamy, która zawsze mnie zaskakuje swoimi potrawami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 kg kapusty, 2 papryki, 0,5 l wody, 2 łyżeczki mąki, przyprawy: przyprawa do kurczaka, sos sojowy, 1 łyżeczka cukru pudru, sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka po dokładnym oczyszczeniu pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka. Następnie odstawić na czas przygotowania pozostałych składników.
    Pieczarki obrać i pokroić w plasterki.
    Cebulę pokroić w kostkę. Cebulę należy zeszklić na oleju a następnie dodać pokrojone pieczarki. Można dodać trochę soli i pieprzu. Dusić do miękkości.
    Papryki pokroić w kostkę i smażyć na oleju ok. 15 min.
    Kapustę należy drobno pokroić i posolić. Smażyć na oleju do miękkości.
    Przełożyć do garnka pieczarki z cebulą, paprykę i kapustę. Wymieszać. Dolać wodę i dodać mąkę. Gotować wszystko na małym ogniu.
    W tym czasie przygotowaną pierś z kurczaka usmażyć na oleju. Gdy będzie już gotowa, należy dodać ją do pozostałych składników. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, sosem sojowym oraz cukrem pudrem. Gotować jeszcze około 5 minut.
    Ta potrawa idealnie komponuje się z białym ryżem.


Porady

Im dłużej pierś z kurczaka będzie leżała w przyprawie, tym będzie bardziej wyrazista w smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować