Pierś po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka po dokładnym oczyszczeniu pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka. Następnie odstawić na czas przygotowania pozostałych składników.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę. Cebulę należy zeszklić na oleju a następnie dodać pokrojone pieczarki. Można dodać trochę soli i pieprzu. Dusić do miękkości.
Papryki pokroić w kostkę i smażyć na oleju ok. 15 min.
Kapustę należy drobno pokroić i posolić. Smażyć na oleju do miękkości.
Przełożyć do garnka pieczarki z cebulą, paprykę i kapustę. Wymieszać. Dolać wodę i dodać mąkę. Gotować wszystko na małym ogniu.
W tym czasie przygotowaną pierś z kurczaka usmażyć na oleju. Gdy będzie już gotowa, należy dodać ją do pozostałych składników. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, sosem sojowym oraz cukrem pudrem. Gotować jeszcze około 5 minut.
Ta potrawa idealnie komponuje się z białym ryżem.
Porady
Im dłużej pierś z kurczaka będzie leżała w przyprawie, tym będzie bardziej wyrazista w smaku.
Komentarze