Pierogowe knedelki z truskawkami

5 (188 ocen)

  • 40 min

Ciasto pierogowe użyte do tych knedli zmienia ich tradycyjny smak. Domownikom bardzo smakowały.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto pierogowe:
    3 czubate szklanki mąki pszennej, typ
    2 wiejskie jajka
    5 dag miękkiego masła
    ok. 70 ml cieplej wody
    szczypta soli

    Ponadto:
    30 małych świeżych truskawek
    cukier z wanilią do posypania
    masło klarowane do polania po wierzchu
    bułka tarta

    Do dekoracji:
    świeże truskawki
    mięta imbirowa
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Knedle

Pierogowe knedelki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na pierogi- składniki 1. Wykonanie ciasta pierogowego:
    Na stolnicę wsypujemy mąkę. Robimy dołek. Wbijamy jajka, wlewamy stopniowo tyle wody, aby ciasto było miękkie.
  • wyrobione ciasto na pierogi 2. Zarabiamy ciasto do momentu, aż odejdzie od ręki.
  • plastyczne ciasto pierogowe 3. Ciasto powinno być plastyczne.
  • wałkowanie ciasta pierogowego 4. Stolnicę podsypujemy mąką, a następnie wałkujemy, niezbyt cienko.
  • wycinanie krążków z ciasta pierogowego 5. Z ciasta wycinamy szklanką niewielkie krążki.
    Myjemy, osuszamy truskawki.
  • truskawka na krążku z ciasta pierogowego 6. Na każdy nakładamy umytą truskawkę. Możemy posłodzić, ale nie musimy. Wtedy posypujemy po wierzchu, po ugotowaniu.
  • uformowany knedelek z truskawką 7. Zlepiamy brzegi i formujemy kulki, czyli knedelki.
  • gotowanie knedelków 8. W wysokim garnku gotujemy wodę z solą.
    Wrzucamy knedelki. Gotujemy chwilkę do miękkości.
  • podano knedelki z truskawkami 9. Wyjmujemy łyżką cedzakowa na talerze, porcjujemy.
    Topimy masło, dodajemy tartą bułkę, lekko przesmażamy.
    Polewamy knedelki.
    Podajemy od razu na gorąco. Dekorujemy cząstkami truskawek i miętą imbirową.
  • knedelki z truskawkami 10. Smacznego :)
  • mięta imbirowa 11. Aromatyczna mięta imbirowa.

Porady

Z tej porcji wychodzi ok. 30 małych knedli. Wody do ciasta dolewamy stopniowo w miarę potrzeby. Ciasto powinno być plastyczne. Możemy po wierzchu posypać cynamonem, jak ktoś lubi. Truskawki w sezonie zastąpić można innymi świeżymi owocami, w zimie- mrożonymi. Możemy truskawki posłodzić w środku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować