Pierogi ze szpinakiem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Na oleju zeszklić posiekaną drobno cebulę. Dodać mrożony szpinak i smażyć do rozmrożenia i całkowitego odparowania wody. Do szpinaku dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całkowicie wystudzić. Dodać ricottę i starty ser grana padano. Wymieszać.
2.Ciasto: Składniki ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 1 1/2 łyżeczki farszu i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty.
Na patelni, na oleju z dodatkiem masła zeszklić pokrojone na pióra cebule, w trakcie smażenia dodać szczyptę cukru. Pierogi podawać gorące okraszone zarumienioną cebulą.
Porady
Farsz do tych pierogów powinien być dobrze doprawiony.
Komentarze